Muffiny z tego przepisu piekę już od tylu lat, że nawet nie wiem, skąd pierwotnie wzięłam na nie przepis.
Zdarzyło mi się wykonać dla kolegi bezglutenową wersję tych muffinek, może komuś przyda się również taki przepis:
Muffiny czekoladowe:
(poziom trudności: banalnie prosty, przepis na 12 sztuk)
Składniki suche:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. ciemnego kakao
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. ciepłej wody (ale nie gorącej, bo jajka się zetną)
+ dużo czekolady pokrojonej w kostkę (od koloru do wyboru, ja lubię dodać trochę białej i ciemnej), można dodać też np łyżkę kawy rozpuszczalnej do suchych składników, lub szczyptę cynamonu dla aromatu, często też dodaję pokrojonego w kostkę banana. Ciekawie smakowało również dodanie do muffinek zamiast czekolady pokrojonego ptasiego mleczka.
Sposób wykonania:
Suche składniki i czekoladę mieszamy w jednej misce, mokre składniki mieszamy w drugiej. Łączymy całość i mieszamy do połączenia składników (nie za dokładnie, mają być grudki). Nakładamy do formy wyłożonej papilotkami* i wstawiamy do piekarnika na 20-30 min, w zależności od wielkości muffin, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły.
Najlepsze są podawane na ciepło z szklanką mleka.
Smacznego!
*Zachęcam do kupienia własnej formy na muffiny, teraz są już łatwo dostępne wszędzie. Jeżeli jednak nie posiadacie takiej, możecie użyć zamiast jednej papilotki dwóch lub trzech naraz, żeby była bardziej sztywna i ciasto nie rozlewało się na boki. Kilka lat temu słyszałam że kiedyś ktoś zamiast formy użył metalowych foremek po pasztecie koguciku, aczkolwiek sama nigdy tego nie próbowałam. :D
Czekoladowe muffiny bez glutenu
(poziom trudności: banalnie prosty, przepis na 12 sztuk)
Składniki suche:
- 1,5 szkl. mąki gryczanej*
- 1 szkl. ciemnego kakao
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. ciepłej wody
Mąka gryczana jest dość "sucha", dlatego dodajemy jej trochę mniej niż zwykłej.
Wykonując ten przepis dla osób uczulonych, należy również zwrócić uwagę, czy kakao i czekolada którą używamy jest wolna od glutenu.
uwielbiam takie czekoladowe słodkości:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam Cię za ten przepis!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:D
Usuńale cudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńładniutkie
OdpowiedzUsuńSławne muffiny. SPRÓBOWAŁAM! HAHAHAHAHA. Mniam, uwielbiam.
OdpowiedzUsuńW ilu stopniach piec?
OdpowiedzUsuń